Steden

 

 La Châtre


 La Châtre is verrezen op een romeinse nederzetting aan de rivier de Indre.

De eeuwen hebben hun sporen achtergelaten, platgebrand in 1152,

getroffen door de pest in 1348 en 1349, maar het heeft ook welvaart gekend

de leerlooierijen, de watermolens en niet te vergeten de aanwezigheid van

George Sand. De tekenen van het verleden zijn bewaard gebleven in de

schilderachtige buurtjes van de “P’tit Mur”, het museum van “George

Sand en de Vallée Noire”, de houten vakwerkhuizen, de oude

leerlooierijen, de oude bruggen…

Het is nu een stad van ambachtslieden, steenhouwers, meubelmakers,

draailierbouwers, pottenbakkers, etc., maar ook een stad van de

streekgerechten  van de Berry, zoals de aardappeltaart, de notenkoek en

de half zoute ham.

Een historische wandelroute door het oude centrum laat je de stad

ontdekken, maar het is ook plezierig om op eigen gelegenheid door de

straatjes te dwalen om la Châtre beter te leren kennen.


  La Châtre

Châteauroux


Châteauroux is een gemeente en stad in het Franse departement Indre en telt 49.632 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Châteauroux. Gemeten naar inwoneraantal is dit de grootste gemeente in het departement.

 Issoudun  


De eerste sporen van menselijke bewoning dateren uit 2000 voor Christus.  De ligging is direct op een kruising van Romeinse wegen met uitzicht op de vlakten.  Het achtervoegsel  “dun”  betekent een hoge plaats, waarschijnlijk de heuvel waarop de witte toren eeuwen later  is gebouwd. In de Middeleeuwen is Issoudun de tweede stad in de Berry. Liggend op de grens van de Fransen en Engels “bezetters”  is Issoudun het toneel van verschillende aanvallen. Tussen 1195 en 1202 wordt de bouw van de Witte Toren gerealiseerd. In de volgende eeuw tijdens de honderdjarige oorlog is het deze toren die het bolwerk Issoudun  verdedigd, maar het kon niet voorkomen dat de stad en de buitenwijken werden geplunderd. Na deze turbulente gebeurtenissen heeft de stad geprofiteerd van zijn Koninklijke privileges. Issoudun ervaart een lange periode van welvaart dankzij de landbouwproductie en de expertise in leer tot in 1650 een grote brand de stad verwoest. Tijdens de tweede wereldoorlog is Issoudun weer de grens van het bezette en “vrije” Frankrijk. De stad wordt fel beschoten en meerdere huizen in de stad worden verwoest. Issoudun dat "onder het juk van de indringer nooit hetzij door beloften of door de leiders is beïnvloed" is een van de weinige steden in Frankrijk die worden bekroond met de Medaille van de Oorlog.

Vandaag is “la Tour Blanche” een elegant gerestaureerd monument, waarin je acht eeuwen wordt teruggevoerd in een uniek panorama over de stad en het platteland. Bourges


Bourges is de hoofdstad van het departement Le Cher. De stad heeft ongeveer 72.480 inwoners. De universiteit van Bourges was in de 16e eeuw het Europees centrum voor de studie van het Romeins Recht. De bekendste bouwwerken zijn de kathedraal St Étienne en het paleis van Jaques Coeur.